Het belang van de oude bomen. Daarvoor zitten we hier !

twee_eiken De SME probeert samen met bewoners en de Bomenstichting twee monumentale eiken op het ENKA/terrein  te behouden. er is een bezwaarschrift ingediend tegen de kap en er werd een voorlopige voorziening aangevraagd, een verbod op kap om “een onomkeerbare situatie” te voorkomen. De bewoners spraken tijden de zitting de volgende hartekreet uit:

Ja wij willen nog wel wat zeggen,

Het belang van de oude bomen. Daarvoor zitten we hier.

Deze bomen kunnen zich niet verweren, deze 80 jaar oude bomen zouden anders nog minstens 200 jaar kunnen voortbestaan. Ze zijn eigenlijk nog maar net volwassen. Ze kunnen heel goed voor zichzelf zorgen, maar ze zijn niet opgewassen tegen een kettingzaag of aantasting van hun wortelgestel. Daar zijn wij voor, wij willen ons hard maken voor die bomen omdat ze dát zelf niet kunnen.

Oude bomen hebben meer respect nodig, veel meer!

Voor het industriële erfgoed op de Enka wordt veel geld uitgegeven om het te bewaren, maar dat zou gewoon opnieuw gebouwd kunnen worden. Deze bomen kunnen niet worden nieuw gebouwd, om zulke bomen terug te krijgen moeten we minstens 80 jaar wachten. En dan hadden deze eiken 160 jaar oud kunnen zijn. Dan zouden het de blikvangers van de Enka zijn.

Wij zijn hier voor het belang van de bomen. We hadden gedacht dat er met de komst van de monumentale bomenregeling in Ede er ook echt aandacht en liefde voor oude bomen zou komen. Maar het eerste wat er wordt gezegd als er huizen moeten worden gebouwd is Omhakken maar!! De status monumentale is een loze status, leuk voor de burgers, maar verder…..

Wij zijn hier voor het belang van oude bomen.
Wij willen dat er beleid komt dat oude bomen het respect krijgen dat ze verdienen. Dat ze vanaf heden niet pas worden gewaardeerd als er mensen omheen wonen, maar dat de gemeente dat gaat zien voordat ze hun plannen maken voor inrichting van wijken en straten. Dat de bomen als een vast punt op een kaart worden gezet en de rest er om heen worden geprojecteerd, met respect voor de bomen. Dat is waar we hier voor zitten. Dat is waar mensen behoefte aan hebben, dat is waar welzijn van afhangt.

Wij zijn hier voor het belang van oude bomen.
De bomen kunnen hier zelf niet komen dáárom zitten wij hier!

De Rechtbank heeft de voorlopige voorziening toegewezen!