Op 12 juli 2022 was de hoorzitting bij de Raad van State over het Beroepschrift dat de SME heeft ingediend tegen het bestemmingsplan WFC Experience van de gemeente Ede.
De SME is van mening dat de bouw en het gebruik van de Experience een onaanvaardbare belasting veroorzaakt op de Sysselt, onderdeel van een Natura 2000-gebied. De gemeente verwacht tussen de 300.000 en 330.000 bezoekers per jaar, die vaak per auto komen.
Als een dergelijke toekomstige ontwikkeling zich voordoet, staat er in de Wet op de natuurbescherming dat de provincie een natuurvergunning zou moeten afgeven. In die natuurvergunning worden dan de zgn. ‘passende maatregelen’ opgenomen, die de achteruitgang van de natuur in het natuurgebied zouden moeten tegengaan of verminderen. Ook kunnen in die natuurvergunning compenserende maatregelen worden opgenomen.
De gemeente stelt dat ze een dergelijke natuurvergunning heeft; namelijk de natuurvergunning uit 2015 die voor de kazerneterreinen geldt. Echter volgens ons geldt die natuurvergunning alleen voor de woningbouw op de kazerneterreinen. In de natuurvergunning staat dat deze geldt voor 1850 woningen en 50.000 m2 aan voorzieningen. Als je verder inzoomt op die vergunning, zie je dat in de vergunning alleen passende maatregelen staan die gerelateerd kunnen worden aan woningbouw. Zoals maatregelen tegen predatie door huisdieren en maatregelen om de toegang tot het natuurgebied te beperken.
Volgens de gemeente kan de Experience vallen onder de 50.000 m2 aan voorzieningen, maar de gemeente kon in de natuurvergunning niet goed de aanknopingspunten aanwijzen die de stelling zouden kunnen onderbouwen.
Daarna heeft de gemeente nog gewezen op de natuurvergunning die de gemeente heeft voor de Parklaan. Die vergunning dateert uit 2018 en is door de provincie verleend op grond van de nu als onrechtmatig beoordeelde PAS-regeling. Afgezien daarvan zijn er in die vergunning ook geen passende maatregelen opgenomen voor de toename van het autoverkeer op de Parklaan, als de Experience er zou komen.
Naast de discussie over de natuurvergunning zijn er nog meer beroepsgronden waarop de SME zich beroept, door de staatsraden besproken. Onder andere onze bezwaren tegen de stikstofberekening, de soortenbescherming (de reptielen en de vleermuizen) en de gebiedsbescherming. Ook nut en noodzaak van de Experience kwam nog kort aan de orde. Echter we hadden sterk de indruk dat de vraag over de natuurvergunning de belangrijkste was.
Over 6 tot 12 weken volgt de uitspraak van de Raad van State over ons beroepschrift. We houden u op de hoogte.