Stedelijk waterbeheer
Op donderdag 26 oktober was onze donateursavond. Het onderwerp van deze avond was ‘stedelijk waterbeheer’, bijzonder actueel omdat de klimaatverandering om allerlei groen-blauwe maatregelen vraagt. Meer groen moet zorgen voor een beter leefklimaat: minder hitte in de zomer en beschutting in de winter, meer wateropvang moet ervoor zorgen dat het water – dat met plensbuien naar beneden komt – wordt opgevangen. Dimitri van Dam van het Waterschap Vallei en Veluwe, en Koen Claassen van de gemeente Ede vertelden over de maatregelen die genomen worden in de waterketen: de verwerking van het afvalwater via het riool, en in het watersysteem: de afstroom via het oppervlaktewater.
Ze lieten zien hoe het afkoppelen van het regenwater in zijn werk gaat, hoe bijvoorbeeld via infiltratiebuizen het overtollig water in de grond kan worden gebracht, vertelden hoe grondstoffen gewonnen kunnen worden uit het slib dat wordt gezuiverd, maar dat dan wel zo compact mogelijk moet zijn. Ze wezen op het belang van het afvoeren van het overtollige water, op het effect op de grondwaterstand van het nieuwe klimaat en op de noodzaak van het verminderen van verhardingen om wateroverlast te voorkomen. Vroeger was de maat van riolen berekend op een maximale bui van eens in de twee jaar, nu zijn de buien veel heftiger en komen vaker voor. Er moet dus een oplossing worden gevonden.
Hieronder is het verband weergegeven tussen drinkwaterbedrijven, gemeenten en waterschap:
Afscheid en aantreden
Ook namen we deze avond afscheid van Suzette Stumpel, die na 23 jaar voorzitterschap wordt opgevolgd door Judith Klostermann.
Suzette verwelkomende de leden van IVN en KNNV, wees in een korte introductie nog op verschillende zaken die aandacht nodig hebben: de overdracht van het archief, de achterhaalde uitgangspunten in het gemeentelijk bomenplan, de onderzoeksafspraken met de wetenschapswinkel over het groen-blauwe casco, en ze wees op de documenten die op de leestafel te vinden waren. De nieuwe voorzitter stelde zich voor en sprak de hoop uit dat een nieuwe generatie een nieuwe strategie zou kunnen ontwikkelen.
Ronald Oosterbaan vroeg een extra applaus voor Suzette, nog vóór de overige leden van het bestuur hun hulde aanboden. Hij vertelde hoe een tijd lang SME het had moeten doen met twee bestuursleden, Pieter Slim en Suzette zelf, en zei blij te zijn met de aanvulling met meer bestuursleden.