Giflelies in Ede
In Ede worden in het Binnenveld en aan de Hessenweg door bedrijven lelies geteeld en de omwonenden klagen al jaren over het wekelijks spuiten met gif in de zomer. Het gebruikte gif is echter toegestaan. Het gaat vooral om het middel Metam Natrium waarmee de grond ontsmet wordt. Dat gif komt als damp, in de vorm van methylisothiocyanaat, uit de bodem en geeft huiduitslag en langdurige ademnood bij omwonenden. Ook is het vermoedelijk op de lange termijn gevaarlijk als jonge kinderen het inademen. Het gif is weliswaar verboden door Europa, maar enkele Europese landen, waaronder Nederland, hebben, een tijdelijke ontheffing. Eind november 2013 was er een uitzending van Zembla, over de effecten op de gezondheid van mensen van het spuiten van gif in de lelieteelt. Ondanks een aangenomen motie in de Tweede Kamer, wil de minister daar geen uitvoering aan geven. Net zoals geval is bij de moties over andere gewasbeschermingsmiddelen.
Blijkbaar heeft de gezondheid van mens en milieu – ook in Ede – geen prioriteit voor deze regering. Hoewel de ontheffing liep tot 2014, is er nog steeds sprake van dat in onze gemeente met dit gif wordt gespoten, bleek op een bijeenkomst over de kwaliteit van het buitengebied. Inmiddels wordt wel geadviseerd een bufferzone van 150 meter tot bewoning aan te houden.
De Gezondheidsraad geeft het advies aan omwonenden om ramen en deuren tijdens het spuiten enige uren te sluiten en de gewassen pas na 14 dagen aan te raken. Maar degenen die tijdens het spuiten toevallig langs de akkers lopen, kunnen wel degelijk met het gif in aanraking komen. De bevoegde instantie die overtredingen kan vaststellen, is niet zoals men zou denken de gemeente Ede zelf of de Edese politie, maar de Voedsel- en Waren Autoriteit, die dan wel op het juiste moment luchtconcentraties meten moet.
Een oplossing is allereerst dat het keurmerk voor bloembollen een rol zou moeten spelen.
Ede, koop geen lelies zonder keurmerk!
Lees hier nog meer over Metam-natrium, of bezoek de site van gifkikker.nl waar ook een meldpunt op staat om zorgen van burgers te inventariseren en problemen met landbouwgif en andere bestrijdingsmiddelen in kaart brengen.