Natuurlijk Kapitaal Nederland verbindt natuur en economie

De natuur wordt in economische zin vaak alleen als een kostenpost gezien. Maar de Natuur vormt juist de basis voor veel economische activiteiten. Het nut van de duinen voor waterveiligheid kent iedereen. Maar veel van wat de natuur ons biedt is onzichtbaar. Zo leggen bossen en laagvenen CO2 vast en zorgt het bodemleven voor vruchtbare grond.

Het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) is een onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Het PBL is bezig met het programma Natuurlijk Kapitaal Nederland (NKN). Samen met bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden wordt onderzocht waar economie en natuur elkaar kunnen versterken. Daar waar belemmeringen zijn wordt aangegeven wat mogelijkheden zijn om die op te lossen. Dit past bij de ambitie van het kabinet om natuur en economie meer met elkaar te verbinden. De Verenigde Naties studie “TEEB” geeft de achtergronden van deze aanpak.

NKN levert handvatten voor het nemen van investerings- en beleidsbeslissingen waarin natuur en economie elkaar versterken. Het gaat om concrete, praktische stappen die ondernemers en overheden kunnen nemen om ecosysteemdiensten en biodiversiteit mee te nemen in hun besluitvorming.

Op de website van Natuurlijk Kapitaal Nederland  worden tussentijdse resultaten gepresenteerd. De site bied een discussieplatform om ervaringen met elkaar te delen over activiteiten die natuur en economie verbinden.