Ook vrije uitloop kippen zijn intensieve veehouderij

In 2021 zijn we betrokken geraakt bij de vestiging van een veehouderij voor 27.000 biologische kippen in Harskamp. De buurtbewoners maakten daar bezwaar tegen. De SME heeft in de juridische procedures samen opgetrokken met de buurtbewoners. De buurtbewoners waren vooral beducht voor de toename van fijnstof en stank in de lucht, als er 27.000 kippen buiten rond lopen te scharrelen.

Fijnstof veroorzaakt gezondheids schade, en slechte luchtkwaliteit verkort onze levensduur. De kaart (bron RIVM)
laat de concentraties van fijnstof deeltjes (PM10) in midden nederland zien. De gelderse vallei is wit omlijnt.

Het bedrijf had geldige vergunningen voor het houden van vleeskalveren, maar wilde overschakelen naar biologische vleeskippen. De door de buurtbewoners ingeschakelde advocaat heeft alles uit de juridische kast gehaald om de vestiging van het kippenbedrijf tegen te houden en kreeg onlangs van de rechtbank gelijk op een wel heel bijzonder punt.

Het zat namelijk zo: op het daar geldende bestemmingsplan hebben de stallen de bestemming intensieve veehouderij en de weilanden waar de kippen zouden gaan scharrelen hebben een agrarische bestemming. De rechtbank in Arnhem heeft nu bepaald dat het buiten scharrelen van 27.000 biologische kippen intensieve veehouderij is en dus niet mag op gronden die slechts de algemene agrarische bestemming hebben.

De buurtbewoners en de SME kregen dus gelijk van de rechter en de kippenboerderij aldaar is nu van de baan.

Inmiddels hebben wij gemerkt dat er in Ede meer agrariërs die voorheen kalveren mestten, nu willen overschakelen op het mesten van kippen. Dit doen ze waarschijnlijk omdat kippen minder stikstofdepositie veroorzaken op de natuur. Wij gaan de komende tijd in de gaten houden of deze ontwikkeling op grond van de bestemming van het perceel toegestaan is.