Regels voor boomkwekerijen

Pleidooi om in het omgevingsplan voor het agrarisch buitengebied van Ede regels op te nemen waar wel en niet boomkwekerijen mogen worden ontwikkeld.

In het agrarisch gebied kunnen op de bestemming “agrarisch” verschillende activiteiten worden ontwikkeld, variërend van grondgebonden akkerbouw of veeteelt, intensieve veeteelt, maar ook op specifieke aangegeven plekken bijvoorbeeld glastuinbouw, loonbedrijven, broederijen etc.

Op dit moment zijn boomkwekerijen een vorm van grondgebonden agrarische landbouw en deze zijn dus ook op alle als agrarisch bestempelde percelen in principe toegestaan.

Je ziet op dit moment op vele plekken in de gemeente Ede kwekerijen van bomen en struiken ontstaan. Dit lijkt een goede zaak, vanwege de wens om meer bomen te kunnen planten, maar lokaal geeft dit wel ongewenste neveneffecten, zoals gebruik van herbiciden en insecticiden, alsook het gebruik van lange bamboestokken om kleine boompjes vast te zetten. Het landschap wordt dan geheel gevuld met bamboestokken van minstens 2 meter hoog en vaak op korte afstand van elkaar, wat visueel niet erg aantrekkelijk is Tevens wordt vaak ook drainage ingegraven, wat een negatief effect kan hebben op de waterhuishouding van het gebied

De gebieden in de gemeente, op dit moment bekend, zijn:

Noord

  1. Hoek Koudhoornweg / Meenthorsterweg/ Grote Valkse beek (Volentis uit Dodewaard)

West

  • Heremijersteeg / A30
  • Oudendijk/N224 kwekerijen van planten

Zuid

  • Lange Rijnsteeg/ Dickenseweg/ Zwartesteeg
  • Lange Rijnsteeg/ Slagsteeg (wordt nu aangelegd)
  • Krommesteeg / Dijkgraaf (is net weer uitgebreid)
  • Harnsesteeg/N781(Dreeslaan)
  • Kraatsweg, naast 5b
  • Kraatsweg/Veendersteeg
  • Langschoterweg / N781 (oost van de Dreeslaan)

De tuincentra, die lokaal kweken en verkopen, zijn niet opgenomen in deze lijst (zoals VeluwePlant en BulsinkPlant langs de A30)

Op dit moment voert de SME samen met zusterorganisaties een actie tegen de kweker nr 5, onder andere op basis van aanleggen van drainage waar dat niet zou mogen.

Om te voorkomen dat ongebreideld verschillende stukken in het buitengebied van Ede “verstokken” en het gebruik van herbiciden en insecticiden toenemen gaan we onderzoeken of het mogelijk is in het omgevingsplan voor Ede op te nemen dat boomkwekerijen of kwekerijen in het algemeen alleen in specifieke gebieden mogen worden ontwikkeld, alsook voorwaarden voor het gebruik van giftige stoffen.

Indien jullie nog meer percelen kennen waar boomkwekerijen zijn of komen, graag doorgeven via meldboomkwekerijen@sme-ede.nl

Kees Donker