Geachte donateurs,
In dit Zomerbericht 2022 van de Stichting Milieuwerkgroepen Ede (SME) kunt u lezen waar het bestuur zich in de afgelopen periode voor heeft ingezet. We blikken ook terug op 2021.
Wij hopen dat u de coronapandemie goed bent doorgekomen. Als SME hebben wij natuurlijk ook te maken gehad met beperkingen: het bestuur heeft tijdens de lockdowns digitaal vergaderd en diverse overleggen met de Gemeente vonden eveneens online plaats. Ondertussen is Nederland vanaf dit voorjaar uit de lockdown ontwaakt en is, afgezien van andere actuele ontwikkelingen als de oorlog in Oekraïne en de gevolgen hiervan voor het dagelijks leven, weer enigszins genormaliseerd. In november 2021 hebben we weer een donateursavond georganiseerd, bezocht door een vijftigtal personen waaronder veel donateurs. We hadden twee boeiende sprekers over ‘De effecten van de Klimaatverandering en van de Stikstofproblematiek voor ons in Ede’. Daarnaast bestaat SME dit jaar vijftig jaar. Uiteraard laten we dit niet ongemerkt voorbij gaan.
Herinnering donaties
Sinds enige tijd bankiert de SME bij de Triodos Bank. De meeste donateurs hebben dit al in hun administratie verwerkt. Mocht u dit nog niet hebben gedaan dan volgt hierbij voor de volledigheid nogmaals ons huidige bankrekeningnummer:
NL55 TRIO 0379 5935 13 t.n.v. Stichting Milieuwerkgroepen Ede, p/a Halderweg 11A, 6721 ZJ Bennekom
Mocht u uw donateursbijdrage voor 2022 én eventueel ook voor (een) eerder(e) ja(a)r(en) nog niet hebben overgemaakt dan verzoeken wij u om dit zo spoedig mogelijk te doen. De donateursbijdrage bedraagt minimaal € 10,- per jaar.
Van een beperkt aantal van onze donateurs hebben wij nog geen e-mailadres. Als u dit bericht per gewone post heeft ontvangen, en u heeft de beschikking over e-mail, dan willen wij vragen uw e-mailadres aan ons mee te delen. Dit kan via het mailadres secretaris@sme-ede.nl. Op die manier kunnen we portokosten en werk besparen.
Als u ook actief zou willen bijdragen aan het werk van de SME dan horen wij dat graag van u. Zie daarvoor (ook) de contactgegevens onderaan dit Zomerbericht.
Infrastructurele werken, waaronder Parklaan
De ontwikkelingen met betrekking tot het Noordelijk deel van de Parklaan worden steeds meer zichtbaar. Er heeft al een forse kaalslag plaatsgevonden. SME heeft zich ingezet om de schade aan de natuur zo veel mogelijk te beperken en maximaal aan groen te compenseren De voortgang is vertraagd door in het noordelijke gedeelte aangetroffen eekhoornnesten en vanwege leidingen.
Ook aan de zuidkant van de Parklaan zijn veranderingen te zien. Zo is in het voorjaar het Theehuis zo’n twaalf meter naar achteren verplaatst om het ter plaatse oversteken en de aansluiting met de parkeerplaats van Hoekelum en woningen veiliger te maken.
Een ander groot infrastructureel project dat ondertussen begonnen is, is de bouw van het nieuwe station. Ook hier is SME betrokken in de planvorming, met name waar het gaat om het groen. Speciale aandacht, ook in combinatie met woningbouw op kazerneterreinen en het Enka-terrein, vergt de ontwikkeling van duurzame mobiliteit. Wat betreft ‘meer fietsen minder auto’s’ kan Ede nog verbeterslagen maken.
Woningbouwontwikkeling: Kazerneterreinen, Horapark en Kernhem Noord en WFC Experience
Woningbouw op de kazerneterreinen gaat gestaag door. SME is hier niet principieel tegen, maar houdt wel de vinger aan de pols bij concrete ontwikkelingen als de aanvraag van kapvergunningen, groencompensatie en fietsvriendelijke inrichting. Wat nog steeds niet opgelost is, is het verplaatsen van reptielen naar de Braamhorst. De Gemeente blijft op sommige dossiers traag reageren.
SME houdt zich ook bezig met de toekomstige ontwikkelingen op het Horapark. Samen met de andere milieuorganisaties zoals de paddenwerkgroep, maakt de SME zich zorgen over het verlies aan biodiversiteit van het Horapark zelf en in het aanliggende Natura2000-gebied, als er op het Horapark grootschalige woningbouw gaat plaatsvinden. Dus de toename van (bouw)activiteiten, maar ook op termijn woon-werkverkeer dichtbij zo’n kwetsbaar gebied, is niet gewenst.
SME is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Kernhem Noord. Tijdens de eerste overlegrondes heeft de SME naar voren gebracht dat de huidige .groenstructuren van het coulissenlandschap daar, behouden moeten blijven; dat tijdens de ontwerpfase meteen de plaatselijke energieopwekking kan worden meegenomen; dat de langzaamverkeersroutes meteen op orde moeten zijn en niet naderhand moeten worden ingevuld en dat er ruimte is voor passende hoogbouw (en dus sociale woningbouw) als contrapunt tegenover de kerk aan de Lunterse weg. Onze inbreng werd positief ontvangen en we zetten de gesprekken voort, samen met de bewoners van Kernhem, de woningbouwcorporatie en de projectontwikkelaars.
De SME heeft bezwaar aangetekend tegen de ontwikkeling van het WFC Experience gebouw. De belangrijkste reden is de toename van de stikstofdeposities door dit gebouw nadat het is gerealiseerd en het ontbreken van een vergunning ingevolge de Wet natuurbescherming. Binnenkort is er een zitting bij de Raad van State. We houden u op de hoogte van de uitkomsten daarvan.
Stikstofdossier
Op landelijk niveau lijkt er, bijna drie (!) jaar na de uitspraak van de Raad van State over de PAS, eindelijk beweging in dit dossier te komen. Uit de (landelijke) media is op te maken dat er Provincies zijn waar de intensieve veehouderij ongeveer de uitstoot met de helft moet terugbrengen. Zoals bekend is de Gelderse Vallei één van de meest vervuilende gebieden. Er zijn piekbelasters grenzend aan Natura2000-gebied die nog grotere reducties moeten realiseren. Provincies krijgen tot de zomer van 2023 om plannen te maken. Voor Ede zal dat betekenen dat bedrijven die grenzen aan de kwetsbare Veluwe moeten stoppen of verplaatst worden. SME probeert de Gemeente scherp te houden op dit dossier. Als de Gemeente voornemens is om een vergunning af te geven voor uitbreiding van stalruimte, wordt door de SME een zienswijze ingediend.
Enka-smeerpijp stand van zaken
7 juni 2022, is er een bijeenkomst bij de Raad van State geweest over dit dossier. Uitkomst is dat er wederom vertraging optreedt omdat het Waterschap de smeerpijp nu op een andere plek gepland heeft. SME en Mooi Wageningen waren hiervan niet op de hoogte, zodat de procedure langer duurt.
Bovendien gaat de Raad van State zich nogmaals buigen over de ernst van de vervuiling. Probleem hierbij is, dat de overheid bij haar berekeningen is uitgegaan van foutieve breedte en diepte van de Neder-Rijn ter plaatse van de beoogde lozing. Ook heeft onze advocaat betoogd dat de regeling die voor deze lozingen van toepassing is, in strijd is met Europees recht. Een uitspraak wordt niet voor eind augustus verwacht. We zullen u op de hoogte houden.
Gebiedsplannen, bomenkap in relatie tot bomenfonds, mountainbikeroutes, recreatiezonering, omgevingsvisie, energietransitie
Met al deze onderwerpen houdt SME zich bezig. Sommige onderwerpen zijn heel praktisch en hebben nauw met elkaar te maken, andere zijn wat meer toekomstgericht. Meedenken met gebiedsplannen, omgevingsvisies en energietransitie (‘waar moeten de windmolens en zonneweiden komen?’ zijn onderwerpen van de grote lijn.
Het vraagtekens zetten bij routes waar te veel fietsers overheen gaan ten koste van de natuur is een ander onderwerp. Ook blijft SME ageren tegen het onnodig kappen van bomen, het bijbehorende gesjoemel met compensatie (bomenfonds) en andere zaken. Wat weer opspeelt is het Kastanjebos in Otterlo. Men wil onze medewerking voor twee zaken die de Gemeente nog wil regelen, maar is niet aanspreekbaar op alle andere afspraken die in het in 2015 gesloten ‘convenant’ gemaakt zijn. Kortom, er is nog ontzettend veel werk te verrichten.
Tot slot
Vandaar ook de oproep aan u, donateurs. We zouden als bestuur hierbij goed bijval en ondersteuning kunnen gebruiken, zowel bij algemene als bij specifieke onderwerpen die uw interesse hebben. Denkt u een bijdrage te kunnen leveren, laat het ons dan weten. Daarnaast zou het fijn zijn als een aantal donateurs bereid is mee te denken hoe we het 50-jarig bestaan van SME kunnen vieren. Dus schroom niet en neem contact op. Wij en de natuur hebben u hard nodig.

Zandhagedis – Sand lizard – Lacerta agilis Foto: Thijs Calu,
Met vriendelijke groeten,
Bestuur SME
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Stichting Milieuwerkgroepen Ede
Stichting Milieuwerkgroepen Ede komt op voor natuur, landschap en milieu in de Gemeente Ede.
Op allerlei manieren spannen we ons in om ontwikkelingen ‘groen’ bij te sturen.
Kijk voor meer informatie op https://sme-ede.nl/site/.
Secretariaat SME: p/a Halderweg 11A, 6721 ZJ BENNEKOM,
e-mail: secretaris@sme-ede.nl
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
De stichting heeft ten doel (1) het bevorderen van alle activiteiten en maatregelen die dienen ter bescherming en verbetering van het leefmilieu in de ruimste zin, in eerste instantie gericht op het gebied van de Gemeente Ede, (2) het bestrijden van alle aantastingen van het leefmilieu in de Gemeente Ede en voor zoveel nodig of wenselijk haar omgeving; met name ook die aantastingen welke veroorzaakt worden door lawaai, lucht- , water- en bodemverontreiniging, (3) het geven van voorlichting en het verschaffen van documentatie betreffende het sub (1) en (2) gemelde, alsmede omtrent aangelegenheden de algehele milieuproblematiek betreffende, aan de gemeenteraad, burgemeester en wethouders en de bevolking van de Gemeente Ede en aan bedrijven en andere instanties binnen de Gemeente Ede en voor zoveel nodig of wenselijk haar omgeving; (4) het voeren en ondersteunen van acties ter bevordering van de hiervoor gemelde doelstellingen van deze stichting.
© SME, 3 juni 2022